Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätten att vigas, rätten att inte viga

Slutreplik

... på Martha Wicklunds svar till Wilhelm Sundman, NA den 17 september. 

Det må vara ädelt att anse att alla ska få bli vigda av vem de vill men en rättighet är inte ensidig. Om det var så att samfund hade ett uppdrag från staten att just vara den enda offentlig institution som administrerade vigslar skulle argumentet vara mer gångbart. Nu är det trots allt så att det offentliga tillhandahåller alla möjligheten till att bli vigd borgerligt. Om man då vill ha en traditionell vigsel inom ett religiöst samfund finns den möjligheten om samfundet godkänner det.

I en liberal demokrati ska det inte vara upp till politiker att bestämma den här frågan utan upp till de fria sammanslutningarna av individer att själva, i sitt samfund eller föreningen, ta ställning till. Statliga påbud av den arten Wicklund ser som självklara behöver dras till sin logiska slutsats om vi ska ha en rättsstat som följer principer och inte godtycke. Där har jag svårt att se hur rättigheter ska omvandlas till att tvinga aktörer som verkar inom området att obegränsat tillmötesgå vad som önskas av individer.

Du har därför rätt till att bli vigd, men inte av vem du vill.

Som rättigheter fungerar nu har du har rätt att organisera dig politiskt, men inte rätt till medlemskap i alla föreningar. Du har yttrandefrihet och rätt att utrycka dig, men inte rätt till att bli lyssnad på. Du har rätt att demonstrera, men du har inte rätt att slippa motdemonstrationer. Du har rätt till skola, vård och omsorg men inte alltid möjlighet att välja helt obegränsat. Du har därför rätt till att bli vigd, men inte av vem du vill.

Om Wicklund menar allvar med den osunda logik hon förespråkar kanske Vänsterpartiet kan börja med att upplösa sig själva då de genom denna logiska tankevurpa bröt mot rätten att engagera sig politiskt när de uteslöt Markus Allard (ÖP) från sin förening.

Jag hoppas du tänker på de här frågorna om fri- och rättigheter ett varv till. Religionsfrihet, föreningsfrihet och yttrandefrihet är just friheter för att innehållet inte ska begränsas av politiskt tycke. Låt oss fortsätta värna dessa friheter och undvika att med politisk makt begränsa dessa, även om både du och jag har en annan personlig åsikt om enskilda sammanslutningars verksamhet.

Willhelm Sundman

Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel