Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätten till ett hem är välfärdens fjärde ben

Bostadssektorn är av avgörande betydelse för ett lands tillväxt. Förutom att människor har rätten till en bostad skapar bostadssektorn förutsättningar för arbetsmarknader att fungera och människor att få jobb. Därför har det varit av stor betydelse att bostadsbyggandet har hållits uppe under 2020 och även hålls uppe nu under 2021. Normalt sett brukar bostadsbyggandet sjunka som en sten när lågkonjunkturer inträffar. Men tack vare en aktiv bostadspolitik från regeringen har sektorn klarat sig väl. Därmed har sysselsättning och tillväxt kunnat hållas uppe trots pandemin.

Under 2020 byggdes det över 54 000 bostäder i Sverige. En stor del av dessa kom till stånd tack vare regeringens investeringsstöd. Ett stöd som till skillnad från gamla tiders stöd kommer hyresgästen till stor del. Detta genom den så kallade normhyran. Lägenheterna får helt enkelt inte ha en för hög hyra. I Örebro har det inneburit över 1700 hållbart byggda lägenheter med rimliga hyror. För inte bara hyresgästen drar nytta av stödet. Även klimatet tjänar på att det byggs med investeringsstöd då stödet är villkorat med effektivt och klimatsmart byggande. I övriga länet har det byggts över 200 lägenheter med stödet.

I denna process ligger mycket av byggsektorns klimatbelastning.

Men det är inte bara hyresrätter som byggts under pandemin. Småhusbyggnationen ökade med 11 procent i landet. För en bra bostadspolitik måste fokusera brett. I pandemins spår har det blivit tydligt att det behövs småhus också.

Framåt kommer investeringsstödet att ligga fast. Till dags datum har cirka 46 000 lägenheter beviljats stöd. Fler kommer det bli då Januariavtalet säkrar investeringsstöd fram till och med 2023. För att nå största möjliga klimatnytta i bostadssektorn måste också själva produktionen av bostäder bli mer hållbar. Därför införs från 1 januari 2022 klimatdeklarationer för nyproducerade flerfamiljshus. Det ger ett ökat fokus på byggprocessen. I denna process ligger mycket av byggsektorns klimatbelastning.

Vi menar att bostadspolitiken måste vara det fjärde benet i välfärden.

Även det gamla beståndet hanteras genom ett nytt renoveringsstöd som införs från och med 1 juli i år. Stödet är utformat med hänsyn till de brister som fanns i det tidigare stödet. Nu kan alla fastighetsägare av flerfamiljshus oavsett geografiskt läge söka stödet. Alltså även bostadsrättsföreningar. Vi ser detta som en viktig del av den generella bostadspolitiken.

En sammanhållen bostadspolitik tar ansvar för hela bostadssektorn. Det innebär att såväl finansiella som klimatmässiga och sociala aspekter vägs in. Regeringen har genom breda satsningar skapat förutsättningarna för fortsatt högt hållbart byggande som resulterar i bostäder med rimliga hyror. Men alla upplåtelseformer behövs och därför är det breda generella reformer som genomförs. Vi menar att bostadspolitiken måste vara det fjärde benet i välfärden. Därigenom kan vi också leva upp till grundlagens mening om att säkra rätten till bostad. Det är vårt gemensamma ansvar att så sker.

Ola Möller

Socialdemokraterna, riksdagsledamot med ansvar för hyres- och bostadsrättsfrågor

Denis Begic

Socialdemokraterna, riksdagsledamot Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel