Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättscentrum växer fram

Åtta våningar hög, 20 000 kvadratmeter stor - och randig. Så här blir den nya Rättscentrumbyggnaden.

Rättscentrumbyggnaden tornar upp sig framför Resecentrum och Östra Bangatan. Den lämnar få oberörda. Olle Wärvik är marknadsområdeschef på Norrporten som äger fastigheten. Tillsammans tar vi en promenad runt byggnaden, kikar på den randiga fasaden och funderar på om huset måste vara så gigantiskt.

– Vi har ansökt om att få bygga så här stort, säger Olle Wärvik och förklarar hela den demokratiska processen där alla berörda har fått yttra sig och hur kommunen gett klartecken till bygget.

– Vi hade också en arkitekttävling där en jury, med bland annat representanter från kommunen, till slut valde det här förslaget, fortsätter han.

Vi börjar vid Järnvägsgatan, strax innan tunneln till stationen. Där byggs nu den gamla lantmäteribyggnaden in. Tegelhuset ska vara kvar men norr om den byggs ett kontorshus tätt intill. Allt binds samman med gångar in till tingsrätten, en ovan jord och en under. Själva domstolsbyggnaden kommer att gå i svart och grått med några vita inslag.

– Tanken är att den svarta huskroppen ska skilja sig från den andra för att symbolisera domstolens oberoende. Här kommer man också att ha den publika delen, entrén för de som har ärenden till tingsrätten, säger Olle Wärvik och pekar rakt fram där byggarbetet just nu pågår för fullt.

Den stora kontorsbyggnaden bredvid kommer att rymma polis, åklagare och kriminalvård. Där är fasaden blå, grön och gul-randig.

Varför randig?– Det är för att fånga lekfullheten i fasaden. Fasaden är också veckad och det är för att den inte ska upplevas som betongaktig.

Går man sedan runt huset och tittar på det från postterminalens håll så ser man att byggnaden har ett hörntorn.

– Här har man jobbat med vertikaliteter som lyfter huset på höjden och framhäver tornet, säger Olle Wärvik och visar också på de vågrörelser som finns i den vita fasaden ut mot Östra Nobelgatan.

– Vågrörelserna är för att leka med ljus och skugga, säger han.

Tycker du huset blir snyggt?– Ja, det tycker jag. Jag tycker det blir jättefint.

Håller du med Olle, eller tycker du tvärtom? Kommentera artikeln här intill.

Fakta: Rättscentrum

Rättscentrum i Örebro samlar alla rättsvårdande myndigheter på ett ställe – polisen, åklagarmyndigheten, tingsrätten och kriminalvården.

Huset började byggas 2010 och kommer att vara klart under våren 2013. Kostnaden uppgår till cirka 500 miljoner kronor, i den summan ingår också invändig ombyggnad av det nuvarande polishuset. Byggnaden ska bli åtta våningar hög och upptar en yta av cirka 20 000 kvadratmeter. Det är Norrporten som äger och förvaltar byggnaden, arbetet utförs av Skanska och det är arkitektbyrån Yellon i Jönköping som står bakom utformningen.