Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recept mot stök i skolan

Var öppen när problemet ska identifieras. Det är så många olika bakgrunder till varför det är stökigt. Det är viktigt att grundorsaken synliggörs. Ibland är det många anledningar till stök som gör det mer komplext att lösa. Det är ändå viktigt att hålla isär sak och person och jobba med grundorsak. Att försöka få bort stök med att sätta hårt mot hårt på symptom är dömt att misslyckas.

Se behovet och jobba utifrån det och var öppen med att det kan se väldigt olika ut. Var rättvis och se alla elever oavsett vad du tycker och tror om dem. Plugga in alla namnen så fort som möjligt. Döm inte för snabbt. Ta strid om det som är viktigt och var tydlig med vad som gäller. Rannsaka dig själv som vuxen och våga säga förlåt och be om ursäkt när du sagt eller gjort något dumt, då trillar oftast polletten ner om vad som är okej och inte.

Några grundproblem (gäller både elev som lärare):

dåligt morgonhumör,

bristande födointag,

privata sociala problem,

sjukdom

dålig attityd

omogenhet

mobbing

bristande känslokontroll,

ett inre i upplösningstillstånd,

behov av uppmärksamhet, etcetera.

”Med förmån att få se kaos bli till harmoni”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel