Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recept på Närkes nya landskapsrätt

Annons

Stormaktslåda

Högrev är ett framdelskött som blir mört och smakrikt vid långsam tillagning på låg temperatur. I den här varianten på klassisk skomakarlåda ger lokalt producerad porter mustig smak till både kött och sås.

För 4 personer

1 kg högrev i tjocka skivor

1 morot

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

4 krossade enbär

3 dl Stormaktsporter eller annan porter

2 msk konc kalvfond

1/2 dl japansk soja

1 dl vispgrädde

1–2 msk svartvinbärsgelé

majsstärkelse (Maizena)

salt, vitpeppar

Mos

500 g potatis

500 g palsternacka

1 msk smör

2 dl mjölk

1 dl vispgrädde

Purjolöksfräs

10 cm purjolök

150 g varmrökt sidfläsk

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 125°C.

2. Skala och skär moroten i 2–3 cm stora bitar. Skala och finhacka löken och vitlöken. Lägg ner grönsakerna i en ugnssäker kastrull eller gryta tillsammans med köttet, enbär, porter, kalvfond, soja och 1 dl vatten.

3. Ställ in i ugnen 3–6 timmar, tills köttet är riktigt mört. Vänd köttet i såsen någon gång under tillagningen.

4. Mos: Skala och skär potatis och palsternacka i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av och pressa potatis och palsternacka i potatispress. Rör ner smöret.

5. Värm mjölk och grädde. Vispa i gräddmjölken i moset och tillsätt 1 tsk salt och 2 krm peppar.

6. Purjolöksfräs: Ansa och skär purjolöken i strimlor. Skär sidfläsket i cmstora tärningar och stek i 1 msk smör 3–5 minuter, tills de fått färg.

7. Tillsätt purjolöken och låt den fräsa med någon minut. Låt fläsk och purjolök rinna av på hushållspapper.

8. Ta upp köttet ur grytan när det är klart och rulla in i smörpapper, håll varmt.

9. Sila ner skyn i en kastrull. Red med majsstärkelse utrörd i grädden. Koka upp såsen och låt sjuda några minuter. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Tillsätt svartvinbärsgelén.

10. Skär köttet i skivor, lägg det på moset, häll sås runt om och toppa med purjofräset.