Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annas chockrosa lunchbröd

Annons

0 portioner

1012 stora lunchbröd

Jäsning: 30 + 30 minuter

Ugn: 200 grader, cirka 20 minuter

11⁄2 dl quinoafrön

4 dl vatten

1 tsk salt

5 dl vatten

5 dl rivna rödbetor

1 msk salt

1⁄2 dl rapsolja

50 g jäst

1 dl vetegroddar

11 dl vetemjöl (+ ev mer till utbakning)

Koka upp quinoafrön, vatten och salt i en kastrull. Sänk värmen och koka tills fröna ser genomskinliga ut (ungefär 10 minuter). Ställ kastrullen åt sidan och rör om ibland så att fröna svalnar.

Koka upp vattnet och häll det över rödbetorna och saltet i en degbunke. Rör om.

När rödbetsblandningen har svalnat till 37 grader, blanda ner quinoafröna och oljan. Smula ner jästen och rör tills den har löst sig. Arbeta sedan in vetegroddar och vetemjöl och fortsätt arbeta degen en liten stund (den ska bli ganska lös). Täck över bunken och låt degen jäsa i en halvtimme.

Peta ner degen, vält upp den på mjölat bakbord, knåda eventuellt in lite mer mjöl och dela den i två delar. Rulla dem till tjocka ormar, lika långa som plåtens långsida. Lyft över dem till plåten, platta ut dem med handen så att de blir 810 cm breda och skär dem med degskrapan i 56 bitar var. Rista ett rutmönster ovanpå dem med vass kniv (extra snyggt om ytan är lite mjölig!). Täck över plåten och låt dem jäsa i en halvtimme.

Grädda dem i 200 graders ugnsvärme i mitten eller nedre delen av ugnen. Efter ungefär 20 minuter är de färdiga. Bryt isär dem och frys de bröd som inte kommer att gå åt direkt.

Mer läsning

Annons