Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blånnbrô - Blandbröd

Annons

5 portioner

Fem brödkakor av blandad säd, råg, havre och vete

25 g smör

5 dl lättmjölk

25 g jäst

1 tsk salt

1/2 dl sirap

200 g / 4 dl grovt rågmjöl

100 g / 3 dl havregryn

cirka 350 g / 5 - 6 dl vetemjöl special.

Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till cirka 65°.

Blanda rågmjöl och havregryn och slå det varma degspadet över och rör om så att det blandar sig. Låt "fördegen" svalna till 37°.

Rör under tiden ut jästen med hjälp av saltet och arbeta in det i degen.

Tillsätt också sirap och arbeta in vetemjölet, men spara lite till utbakningen.

Låt degen jäsa i rumstemperatur, under bakduk, ungefär en timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den helt lätt till en jämn deg.

Dela degen i fem delar och forma delarna till runda bullar.

Kavla ut till 20 cm runda kakor, ta ut ett hål i mitten och lägg dem på plåtar.

Nagga och låt dem jäsa under bakduk, i rumstemperatur, 30 - 40 minuter.

Grädda i 225°, cirka 12 minuter eller tills de får fin brun färg.

Pensla brödkakorna med lite kallt vatten och låt dem svalna på galler, under duk.

Mer läsning

Annons