Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröd med frukt, frön och nötter

Annons

2 portioner

2 bröd, 2 1/2 timme

Gula russin är en favorit, saftiga och inte lika söta som vanliga. Men här kan man i princip hälla i vad man hittar och gillar.

25 g jäst

cirka 4 dl kallt vatten

375 g (ca 6 1/4 dl) ekologiskt vetemjöl

190 g (ca 3 1/2 dl) rågsikt

1 tsk brödsirap

2 tsk salt

100 g hela hasselnötter

1/2 dl pumpakärnor

1 dl torkade aprikoser

1/2 dl russin, gärna gula

Lös upp jästen i vattnet. Blanda degvätskan, vetemjöl, rågsikt, sirap och salt i en degblandare eller stor bunke. Blanda först långsamt och sedan snabbt. Knåda i minst 15 minuter om du knådar för hand, i maskin räcker det med ungefär 6-7 minuter. Det kan behövas lite extra mjöl.

Rosta hasselnötter och pumpakärnor i en torr stekpanna tills de får färg och börjar dofta. Strimla aprikoserna. Blanda ner nötter, pumpakärnor (spara lite), aprikoser och russin i degen. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Vik degen några gånger och forma till två limpor och rulla i lite rågsikt. Lägg limporna i två smorda avlånga bakformar. Strö några pumpakärnor över. Täck med bakduk och låt jäsa i en timme.

Ställ in i ugnen i 250 grader, gärna tillsammans med en skål vatten för att få bättre yta.

Sänk till 225 grader efter några minuter. Grädda sedan i cirka 30 minuter. Stjälp upp bröden ur formarna och låt svalna på galler.

Servera gärna med en stark ost eller till ostbrickan.

Mer läsning

Annons