Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Citronrullar

Annons

0 portioner

Rulltårtsbotten special

60 g osaltat smör

75 g vetemjöl

75 g Maizena

7 g bakpulver

235 g ägg (ca 5)

75 g äggula (ca 4)

175 g socker

50 g socker att strö på pappret

100 g florsocker att strö ovanpå

2 normalstora ugnsplåtar

Citroncurd

2 g gelatin (ca 1 blad)

150 g ägg (ca 3)

75 g socker

75 g pressad citronsaft (5 msk)

rivet skal av 1 ½ citron

75 g socker

100 g osaltat smör

Fransk smörkräm:

80 g äggula (ca 4)

½ vaniljstång

60 g vatten (60 ml)

125 g socker

250 g osaltat smör

Rulltårtsbotten special

Sätt ugnen på 230 grader.

Smält smöret i en liten kastrull och ställ åt sidan.

Sikta vetemjöl, Maizena och bakpulver genom en sikt på ett bakplåtspapper.

Koka upp en kastrull med vatten. Vispa samman ägg, äggula och socker i en 4-liters metallbunke. Ställ ner den i vattenbadet och varmvispa tills temperaturen är 55˚. Vispa äggskummet lätt och luftigt i ca 10 minuter med handvisp eller elvisp.

Vänd ner mjölblandningen med en stor slickepott till en lätt och luftig massa.

Rör ner en slev av massan i smöret, blanda noga och vänd ner det försiktigt i massan.

Fördela massan på två bakplåtspappersklädda plåtar. Baka rulltårtan ljusbrun i 7- 8 minuter och strö strösocker på två bakplåtspapper på bordet. Vänd genast rulltårtorna med skinnsidan nedåt mot bakplåtspappret. (Snåla inte med sockret, för då fastnar skinnet i pappret.) Låt kallna i ca 30 minuter.

Citroncurd

Blötlägg gelatinet i rikligt med kallt vatten.

Vispa ägg och socker luftigt.

Koka upp citronsaft och rivet skal med socker och smör.

Häll citronblandningen över det vispade ägg-sockerskummet. Blanda väl med en visp.

Häll blandningen i en liten tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt under vispning tills krämen kokat upp.

Ta kastrullen från spisen och vispa krämen riktigt slät.

Krama vattnet ur gelatinet. Rör ner det och rör tills det smält. Sila krämen genom en sil.

Häll krämen i en plastbunke och kyl den snabbt i kallt vattenbad. Förvaras övertäckt med plastfilm i kylen.

Fransk smörkräm

Vispa äggulorna lätt och luftigt. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna i en liten kastrull. Tillsätt vatten och socker. Koka upp och pensla insidan av kastrullen med en pensel doppad i vatten. Koka tills termometern når 117˚.

Häll ner sockerblandningen i de vispade äggulorna under ständig vispning.Vispa äggmassan kall.

Tillsätt det rumstempererade smöret, har du en matberedare så använd vingen och rör krämen på låg växel tills krämen är skummig och lätt.

Tillsätt den kylskåpskalla citroncurden till smörkrämen och fortsätt röra i 10 minuter tills du har en lätt och luftig kräm.

Pensla ovansidan av bakplåtspappret med en pensel som doppas i vatten och låt stå i 10 minuter. Dra försiktigt bort pappret.

Fördela krämen med en palett över rulltårtorna. Dela dem på längden med en vass kniv i tre lika breda längder.

Ta ett nytt bakplåtspapper och rulla ner en längd. Rulla samman till en spänd rulle med hjälp av en linjal. Upprepa proceduren tills alla är sammanrullade. Ställ dem i frysen att stelna, väl emballerade i plastfilm.

Ta ut en rulle från frysen och skär upp den i lämpliga bitar och pudra över florsocker.

Servera till kaffe, som dessert med lite färska bär och en sorbet eller som petit-fourer efter maten.

Mer läsning

Annons