Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dinkelscones med blåbär och citron

Annons

4 portioner

Torkade blåbär smakar väldigt mycket och är dessutom nyttigt (säljs bland annat genom Biofoods). Men de kan också ersättas med andra torkade bär eller hackad torkad frukt.

150 g (2 1/2 dl) dinkelsikt

150 g (2 1/2 dl) ekologiskt vetemjöl

1 tsk socker

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

125 g smör

100 g torkade blåbär (eller andra torkade bär eller frukt)

skalet av 1 citron

1 1/2 dl standardmjölk eller filmjölk

Blanda dinkelsikt, vetemjöl, socker, bakpulver och salt. Hacka smöret i kuber och fördela med fingertopparna i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt blåbär. Tvätta citronen och riv ner skalet. Häll i mjölk eller filmjölk och arbeta snabbt ihop degen. Det är viktigt att inte knåda för länge, knåda bara lite lätt och forma till en rund kaka och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Skär i fyra halvor som fortfarande hänger ihop i botten.

Grädda i 175 grader i 20 minuter eller tills kakan fått en fin gyllene färg. Bryt försiktigt isär kakan till fyra scones.

Servera varma med ost och sylt.

Mer läsning

Annons