Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Il Tempos magiska chokladtårta

"Vår tårta är klassiskt venetiansk, en perfekt kombination av temperatur, struktur och luftighet."

Annons

12-14 portioner, 90 minuter + 24 timmars vila

Här är det noga med mängderna, så använd hushållsvåg.

Bottnar:250 g ägg

135 g socker

15 g vaniljsocker

130 g vetemjöl, siktat

6 msk kakao, siktat

1 tsk bakpulver, siktat

1 msk finmalt nescafépulver

Värm ägg, socker och vanilj i en kastrull under ständig vispning tills det når 86 grader och blir vitt och pösigt.

Ta av från plattan och vispa tills det svalnat helt.

Blanda alla övriga ingredienser och vänd ned i äggsmeten. Häll upp i smord och mjölad form (22 cm) och grädda i 165 grader i 30-35 min.

Stjälp upp och låt svalna under sitt lock. Dela i tre jämna, fina bottnar.

Fyllning:2,5 dl grädde

225 g 64 % Valhronachoklad

225 g osaltat smör

Koka upp grädden. Tillsätt chokladen och sjud sakta till allt är smält. Tillsätt smöret i små bitar. Rör om tills du får en slät smet.

Låt stå på rumstempererat ställe i 24 timmar. Viktigt att smeten är 20-22 grader varm.

Glaze:290 g vatten

360 g socker

240 g grädde

120 g kakao

13 g gelatinblad, blötlagt och urkramat

Koka vatten, socker och grädde i 1 min. Vispa ned kakao. Ta bort från värmen och tillsätt gelatinet. Vispa och sila.

Låt stå i rumstemperatur tills det blir 20-22 grader varmt.

Blötläggning:6 msk sockerlag (en del vatten, en del socker, koka 2 min), kall

6 msk espresso eller starkt kaffe, kallt

3 msk Kaluhalikör

Blanda alla ingredienser.

Montering:Blötlägg varje botten med 5 msk kaffeblandning.

Fördela fyllningen jämt och trava bottnarna på varandra. Använd varm kniv och se till att sidorna och toppen blir vackert släta.

Ställ tårtan på ett galler och toppa med glazen. Se till att tårtan täcks helt.

Låt stå i 2 timmar och servera med lättvispad kall grädde. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons