Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lingon- och rosmarinbröd

Annons

0 portioner

2 st

50 g jäst

5 dl fingervarmt, 37 grader, vatten

25 rumsvarmt smör

2 tsk salt

2 msk honung el sirap

250 g Kesella, lätt

1 dl rårörda lingon

ca 17 dl ljust matbrödsmjöl

2-3 msk hackad färsk rosmarin eller 2 tsk torkad

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen löser sig. Tillsätt smör, salt, honung, Kesella, lingon och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250°. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar. Platta ut varje del till ca 1 cm tunn kaka. Strö över rosmarin och rulla ihop. Vrid och forma till runda kransar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Skär tvärgående jack i kransen med en vass kniv. Låt jäsa ca 20 min. Grädda i nedre delen av ugnen 10 min, sänk till 200° och grädda ytterligare 25 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk. Garnera ev med några rosmarinkvistar.

Mer läsning

Annons