Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semlor

Annons

12 portioner

100 g smör

3 dl mjölk, 3 %

1 1/2 paket röd jäst, 75 g

1/2 tsk salt

1 dl strösocker

1 ägg

9 1/2 dl vetemjöl

Till pensling:

1 ägg

Till fyllning och garnering:

150 g mandelmassa

3 dl vispgrädde

4 msk florsocker

1. Smält smöret i kastrull. Slå i mjölk och värm till 37 grader. Smula jästen i en degskål och lös upp den i lite degvätska.

2. Tillsätt resterande degvätska, salt, strösocker och ett ägg. Tillsätt vetemjöl i omgångar. Arbeta ihop och jäs under bakduk i 30 minuter.

3. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma två rullar som i sin tur delas i 5-6 bitar. Rulla till runda bullar som läggs på plåt täckt med bakplåtspapper. Täck med handduk och jäs 30 minuter till.

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem 9-11 minuter mitt i 250 graders ugn. Låt svalna på galler under duk.

5. Klipp eller skär loss lock och ta ut lite av inkråmet när bullarna svalnat. Hacka det som plockas ut och blanda med mandelmassa. Lägg tillbaka fyllningen. Spritsa vispad grädde och lägg tillbaka locken. Sikta över florsocker först när semlorna ska serveras.

Mer läsning

Annons