Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunn bärtårta

Annons

1 tårta, 6-8 personer

Till tårtbotten:

4 dl vetemjöl

5 msk strösocker

200 g smör

1 äggula

Till fyllningen:

200 g lemon curd (finns att köpa, kolla hyllan för marmelader)

1 dl grädde

blandade bär; exempelvis jordgubbar, hallon, blåbär, körsbär

1 dl gelésocker

1 dl vatten

2 msk citrus eller vaniljlikör

1. Kör samman bitar av smör med mjöl och socker i matberedaren. Avsluta med en äggula och se till att degen går ihop, vilket kan innebära att man måsta hälla ut den på bakbord och ta ett par tag. Lägg degen svalt under en halvtimme.

2. Smöra en låg pajform, gärna med löstagbar kant. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Täck botten på formen med deg och grädda av cirka 15 minuter i 175 graders ugn. Låt tårtbotten svalna i sin form.

3. Rör samman lemon curd och grädde till en slät kräm. Bred ut den på den avsvalnade tårtbotten. Skölj och ansa bären. Blanda dem i en skål och tippa upp allt på tårtan.

4. Koka upp vatten och tillsätt gelésocker. Låt allt koka upp och sjud ett par minuter. Dra kastrullen från värmen och låt sockerlösningen svalna något. Tillsätt likör om det känns rätt. När sockerlösningen börjar stelna skedas den över frukten. Kyl tårtan före servering. Vispad grädde eller vaniljglass passar utmärkt till. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons