Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitlöksbröd med rosmarin

20 stycken, 2 timmar
Väldigt goda små vitlöksdoftande bullar som passar kalasbra till skaldjur eller soppa.

Annons

3 1/2 dl mjölk

1 kvist rosmarin + 1 1/2 msk färsk rosmarin (eller 1 1/2 tsk torkad)

25 g jäst

450 g mjöl, gärna Vetemjöl Special

1 tsk salt

2 msk olivolja

1 ägg

vatten

flingsalt + extra rosmarin

8 vitlöksklyftor

Skala vitlöksklyftorna och koka dem hela i mjölken tillsammans med en hel rosmarinkvist på svag värme i 20 minuter eller tills de är helt mjuka. Låt alltsammans svalna till fingervärme och mosa vitlökarna med gaffel i mjölken (eller kör i mixer). Smula jästen i en bunke och rör ut med vitlöksmjölken tills jästen löst sig.

Blanda mjöl, salt och finhackad rosmarin. Blanda noga med degvätskan, tillsätt olja och ägg. Arbeta ihop en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Dela degen i två delar och rulla till längder. Dela varje längd i tio delar och rulla till bullar. Låt jäsa under bakduk på bakplåtspappersklädd plåt i 30 minuter.

Pensla med vatten och strö över lite extra rosmarin och flingsalt. Grädda i 225 grader i cirka 20 minuter eller tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler.

Servera till soppa eller skaldjur. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons