Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flädermarinerade jordgubbar med vaniljgrädde och mandelkaka

6 portioner, 25 min + 3 timmar kokning
Somrigt så det förslår à la Årets Kock 2013.

Annons

200 g smör

3 ägg

30 g vetemjöl

1 klase fläderblommor

1 dl vatten

1 dl socker

2 lime

1 burk kondenserad mjölk

1 vaniljstång, urskrapad

2 dl grädde

2 l jordgubbar

1 dl hackad mandel

250 g mandelmassa

Blanda mandelmassa och smör smidigt. Tillsätt ägg och sist mjölet. Baka på 200 grader i en form med smörpapper cirka 15 minuter.

Koka ihop socker och vatten till en sockerlag. Mät upp 1 dl av den färdiga lagen och lägg i fläderblommorna när den håller på att svalna, smaksätt med limeskal och limesaft.

Småkoka den kondenserade mjölken 3 timmar (hela burken oöppnad) med så mycket vatten att det helt täcker burken, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll på om det behövs. Låt burken svalna helt innan den öppnas. Den kondenserade mjölken har nu blivit en kolakräm. Vispa upp kolakrämen tillsammans med vaniljfrön och grädde tills den blir tjock.

Vid servering: Skär mandelkakan i avlånga bitar och rosta i ugnen på 200 grader tills bitarna fått färg i kanterna.

Dela jordgubbarna i bitar och ringla över fläderlag. Rosta hackad mandel under omrörning i stekpanna några minuter. Arrangera allt i en skål. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons