Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fransk plommonclafoutis

4 portioner, 45 minuterKlassisk fransk dessert som brukar göras med körsbär, men så här års byter jag gärna ut dem till plommon. Sitter kalas efter en delikat skaldjursmiddag.

Annons

2 msk florsocker

3 dl vispgrädde

1 dl mjölk

4 ägg

1 vaniljstång

1 1/2 dl strösocker

1/2 dl vetemjöl

1 nypa salt

8-10 plommon

Dela plommonen på hälften och försök ta bort kärnorna utan att plommonen går sönder.

Vispa ihop grädde och mjölk med äggen. Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa i fröna. Blanda socker med vetemjöl och lite salt, tillsätt smeten och vispa tills den blir klumpfri och slät. Det blir ungefär som en pannkakssmet.

Smörj fyra små pajformar (eller en stor). Häll på smet knappt halvvägs. Ställ in i ugnen i 200 grader i cirka 10-15 min eller tills smeten stannat. Placera ut plommonen och slå på resten av smeten. Grädda mitt i ugnen i cirka 15-20 min eller tills kakan fått fin färg och smeten stannat.

Servera ljummen, gärna med vaniljglass eller lösvispad grädde.

Mer läsning

Annons