Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingerfärskokta svenska äpplen med vaniljsås och mördegssmulor

Annons

4 portioner, 45 minuter

Mördegskaka:

1 dl socker

150 g smör

3 dl vetemjöl

1 ägg

Vaniljsås:

1 vaniljstång

5 dl mjölk

6 äggulor

1 1/2 dl socker

1 msk maizena

ev 1 klick smör

Äpplekompott:

6 svenska äpplen

25 g smör

socker

1 tsk riven färsk ingefära

Blanda samtliga ingredienser till mördegskakan, kavla ut på en smord plåt och baka i ugnen i 180 grader i ca 10-15 minuter. Låt svalna, krossa eller mixa sedan mördegskakan till smulor.

Gör vaniljsåsen: Skåra vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljstången. Koka den med mjölken.

Vispa äggulor, socker och maizena fluffigt. Slå på den varma mjölken.

Häll tillbaka allt i kastrullen som du kokat mjölken i och vispa ordentligt under uppvärmning tills vaniljsåsen fått ett rejält uppkok. Om du vill kan du runda av med lite smör på slutet. Passera vaniljsåsen genom en finmaskig sil och kyl ner.

Skala och tärna äpplena, fräs i en kastrull med smör och socker efter smak, strö i ingefäran och koka upp ordentligt. Ställ åt sidan.

Servering: Fördela äppelkompotten i fyra stora glas, täck med samma mängd vaniljsås, och strö till sist på samma mängd mördegssmulor.

Mer läsning

Annons