Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordgubbs- moussetårta

Annons

0 portioner

Sockerkaka till tårtbotten:

3 ägg

3 dl socker

1 dl hett vatten

3 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

Jordgubbsmousse:

1/2 l jordgubbar (250 g)

2 ägg

3/4 dl socker

1/2 dl pressad apelsin eller vatten

1 msk gelatinpulver

2 dl vispgrädde

jordgubbar till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar botten, 2 l. Vispa ägg och socker pösigt.

Tillsätt vattnet, lite i taget, mot slutet av vispningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp.

Dela sockerkakan i två bottnar. Lägg tillbaka den ena i bakformen med en skuren sida upp. (Frys ev den andra. Den ska inte användas nu.)

Mosa jordgubbarna genom en sil eller i matberedare, tryck ev moset genom en sil så att de små kärnorna kommer bort.

Vispa ägg och socker pösigt.

Häll apelsinjuicen i en liten kastrull och strver gelatin att svälla.

Låt stå ca 5 min.

Värm sedan försiktigt så att gelatinet löser sig. Blanda äggsmeten med jordgubbsmos och apelsingelatin. Vispa grädden och vänd ner den.

Lägg ev några delade jordgubbar på sockerkaksbottnen i formen och häll i mousseblandningen.

Täck över och ställ i kylskåp tills moussen stelnat. Ta tårtan ur formen och garnera med jordgubbar. (Tårtan går bra att frysa.).

Mer läsning

Annons