Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Panna cotta med karamellsås och exotisk frukt

Annons

4 portioner

5 dl vispgrädde

4 msk strösocker

1 vaniljstång

2 gelatinblad

2 cl Cointreau (kan uteslutas)

Till karamellsåsen:

1 1/2 dl strösocker

1 tsk färskpressad citron

1/2 dl + 1/2 dl vatten

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Häll upp grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden. Skrapa ut de små fröna och lägg dem i grädden. Tillsätt strösocker och koka upp. Sänk värmen och sjud sakta i 15 minuter. Rör i blandningen då och då. Ta kastrullen från spisen och låt blandningen svalna något.

2. Krama ur gelatinbladen och vänd ned dem i varm men inte het kräm. Tillsätt likör och fördela gräddkrämen i fyra portionsformar som ställs kallt i 5 timmar. Vid servering stjälps puddingarna upp på tallrikar och garneras med karamellsås och exotisk frukt.

3. Till karamellsåsen kokas socker, pressad citron och 1/2 dl vatten upp i en kastrull. Rör inte i kastrullen utan ruska bara lätt. Passa kastrullen hela tiden. När skummet börjar gå i brunt ställs kastrullen till sidan och karamellen får svalna i 10 minuter. Rör ner andra satsen vatten till slät, rinnande karamell. Förvaras i skål överdragen med plastfilm i rumstemperatur. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons