Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persikopaj med pistaschglass

En härlig kombination av både smak och färg.

Annons

4 portioner, 90 minuter

3 dl vetemjöl

1 nypa salt

1 dl socker

150 g kallt smör

Fyllning:

3 msk smör

1/2 dl socker

4-6 persikor, i klyftor eller halvor

100 g mandelmassa, riven

2 ägg

1 tvättad citron, skalet

Deg:

1/2 l pistaschglass

40 g pistaschnötter

Tillbehör:

Gör degen: Blanda mjöl, salt och socker. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg med fingertopparna eller i matberedare. Tryck ut degen i en pajform, gärna en fyrkantig, 22x22 cm. Ställ i kylen i minst 30 minuter.

Gör fyllningen under tiden: Smält smöret i en stekpanna, strö över socker och sprid ut persikoklyftor över. Stek på svag värme tills persikorna börjar karamelliseras och vätskan kokat bort.

Blanda mandelmassa med ägg och rivet citronskal.

Ta ut pajskalet ur kylen och nagga med en gaffel. Förgrädda i 200 grader i 10-12 minuter tills degen börjar få lite färg. Låt svalna.

Bred på mandelmasseblandningen och fördela persikorna ovanpå. Strö över lite av de hackade pistaschnötterna och grädda i ytterligare cirka 30-35 minuter i 175 grader. Låt svalna lite.

Servera pajen ljummen med kulor av pistaschglass och strö över resten av pistaschnötterna.

Mer läsning

Annons