Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaniljglass

Annons

0 portioner

4 g gelatin (ca 2 blad)

2 vaniljstänger

500 g mjölk 3 % (5 dl)

500 g vispgrädde (5 dl)

50 g svensk honung (eller glykos)

250 g socker

240 g äggula (ca 12)

Dag 1: Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten i 10 minuter.

Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ut fröna med en liten kniv. Lägg i en kastrull och häll på mjölk, vispgrädde och honung. Koka upp och rör om då och då. Ställ åt sidan och låt dra i 15 minuter.

Vispa socker och äggula lätt. Slå mjölkblandningen över och blanda väl med en visp.

Värm under omrörning med en träslev tills krämen börjar tjockna, till 85˚. Har du ingen termometer, gör ett slevprov: lyft upp sås på slevens baksida och dra fingret genom såsen. Den är klar om inte såsen flyter samman.

Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och låt det vatten som finns kvar på bladen följa med ner i glassmassan. Rör om tills de smält.

Sila glassmassan genom en finmaskig sil i en bunke. Kyl under omrörning i kallt vattenbad.Sätt in i kylen övertäckt med plastfilm och låt svälla till nästa dag.

Dag 2: Frys i glassmaskin till en fast och smidig glass, tid beroende på glassmaskin. Förvara i frysen i en bunke med plastfilm över. Eller ställ bunken i frysen och rör om då och då med en slev tills glassen känns fast.

Mer läsning

Annons