Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kulinarisk resa till Toscana

Annons

0 portioner

Den vår som kom så tidigt i år, men som plötsligt stannade upp, har fått många att längta söderut till den sköna värmande vårsolen.

Varför då inte välja bort de allra vanligaste turistställen och i stället göra en kulinarisk resa till Italien och Toscana. Vid den här tiden på året, i april och början av maj, är landskapet bedövande vackert. Kullarna med sina pinjeträd lyser grönt i solen och kvällarna är tillräckligt varma för att man ska kunna sitta ute under den nattsvarta himlen och bara insupa atmosfären. Men helst ska man förstås också unna sig något gott att äta. Och i Toscana vet man verkligen hur man ska bära sig åt för att tillaga god mat och njuta av den.

I en nyligen utkommen bok skriven av Maxine Clark, som rätt och slätt heter Toscana, får läsaren anledning att slicka sig om munnen. Författaren serverar nämligen det ena frestande receptet efter det andra, alltifrån den så viktiga olivoljan, förrätterna, munsbitarna, brödet, skinkan, varmrätterna och självfallet Toscanas viner. Inte för inte ligger ju Chiantidistriktet i landskapet.

Men författaren skriver också om den toscanska historien och hur dess matkultur och smaker växt fram. En anledning till att Toscana fått så gott rykte är att landskapets jordmån, klimat och geografi ger ett överflöd av råvaror som människorna verkligen sett till att utnyttja.

Toscanarna, konstaterar hon, älskar djärva naturliga smaker, ofördärvade av såser och kopiösa mängder grädde och smör.

Bröd och salt spelar en viktig roll i det hälsosamma köket. Brödet som blir över från en dag till en annan används till bruschetta, denna ljuvliga antipasti med vitlök tomater och basilika eller vad man nu väljer att lägga på brödet. Men det används också för att göra soppor mer matiga.

Vi svenskar använder, påstår många, alltför mycket salt i vår mat, men toscanarna gör tvärtom. Här får de naturliga smakerna sätta sin prägel och smak på maten. Smakerna förhöjs ofta av bräsering i vin, salvia, rosmarin, svartpeppar och en smula salt.

En matresa till Toscana ska naturligtvis handla mycket om goda luncher och middagar, men glöm för all del inte borta att resa runt på de krokiga vägarna och besök småbyar där du hittar restauranger som från utsidan kanske inte ser så mycket ut för världen, men som erbjuder ett utsökt kök.

En viktig roll i matsammanhang spelar alltså vinet. Från landskapet härstammar bland andra Chiantivinerna, Montepulciano och Brunello. Ett besök på en vingård sitter aldrig fel när man reser runt i landskapet.

I den här färska matguiden finns alltså massor av goda recept blandade med härliga bilder på inte bara mat utan också landskap och städer. Några av recepten hittar du här intill. Så smaka och njut. Och upplev Toscana.

TEXT: ÅKE ERIKSSON

Bild: PETER CASSIDY

Annons