Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångad torsk med svamp och forellrom

4 port, 40 min
En något förenklad variant av en av mästerkockens Mathias Dahlgrens fantastiska rätter. Inte fullt så bökigt som det verkar och ljuvligt gott.

Annons

4 bitar torskfilé (MSC-märkt) eller sej à 150 g

grovt salt

1 tsk maizena

2 msk kall vispgrädde

salt

nymalen vitpeppar

1 tsk citronsaft

400 g valfri svamp, t ex trattkantareller

1 schalottenlök, finhackad

3 dl vatten

1 msk äppelcidervinäger

200 g kallt smör

1 knippa dill, finhackad

80 g forellrom

Strö lite grovt salt över fisken och låt ligga i 10 min. Skölj av allt saltet med kallt vatten.

Blanda maizena och grädde i en kastrull. Koka upp under vispning till en tjock redning. Tillsätt salt, peppar och citronsaft.

Stek cirka 1 dl av svampen med schalottenlök i lite smör i en kastrull. Tillsätt vatten och vinäger. Låt koka ihop tills cirka 1 dl återstår och sila. Vispa ihop vätskan med redningen. Tillsätt smöret lite i taget under ständig vispning.

Stek resten av svampen, cirka 3 dl, och vänd ner i såsen tillsammans med dill. Smaka av och håll varmt (utan att koka) medan du tillagar fisken.

Ångkoka fisken i en ångkoksinsats eller i ett durkslag över sjudande vatten (en pastainsats funkar också) över svag värme tills innertemperaturen blir 45-50 grader, i cirka 10 min eller tills fisken precis vitnat.

Lägg upp en fiskbit på varje tallrik, häll på lite sås och garnera med forellrom och extra dill. Servera genast. Kokt potatis och ångad spenat är gott till.

Mer läsning

Annons