Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asiatiska fiskbullar med het chilisås

Annons

4 portioner

500 g fiskfilé, gös, abborre eller sej

1 ägg

2 msk fisksås

4 msk maizenamjöl

1 msk finhackat citrongräs

2 finhackade vitlöksklyftor

1 msk finhackad chili

det rivna skalet från en limefrukt + fruktsaften

1 msk riven färsk ingefära

olja till fritering

Till såsen:

1 dl strösocker

3 msk vittvinsvinäger

1 msk fisksås

3 dl vatten

1 1/2 msk maizenamjöl

1 msk konc. kycklingfond

1 tsk finhackad chili

det rivna skalet från en limefrukt + fruktsaften

100 g skalade räkor

Förbered såsen. Blanda socker, vinäger, fisksås, vatten och maizena i en kastrull. Koka upp och låt sjuda några minuter så såsen hinner reda sid. Tillsätt kycklingfond, finhackad chili samt rivet limeskal plus fruktsaft. Sjud såsen 5 minuter. Droppa i räkorna mot slutet.

Se till att fisken är helt skinn- och benfri. Lägg fiskfiléerna i matberedaren med kniven monterad. Kör dem till färs. Tillsätt ägg, fisksås och maizena. Kör lite till.

Hacka citrongräs, vitlök och chili. Tvätta och riv det gröna från limefrukterna. Skala och riv ingefäran. Tillsätt allt till fiskfärsen och avsluta med att pressa i saften från limen. Kör ihop till färs.

Forma runda bollar, stora som köttbullar. Hetta upp olja och fritera bollarna under tiden som du försiktigt vänder dem i oljan. Fritera fiskbollarna i omgångar om 5-6 stycken i cirka 3-4 minuter. Serveras med ris och lättkokta grönsaker. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons