Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enbärsgravad fisk

10-12 portioner, 1-2 dygnEnbär ger fin smak åt fisk.Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör färsk fisk frysas i tre dygn innan den gravas, gäller dock ej odlad lax.

Annons

1 1/2 kg fiskfilé med skinn, t ex sik, gös eller lax

1 tsk hel peppar, vit och/eller svart

färsk rosmarin

4 msk grovt havssalt

2 msk socker

ev. 1 knippa dill

2 msk torkade enbär

Torka av fisken och lägg den med skinnet nedåt på ett avlångt fat. Stöt enbär, pepparkorn och ett par rosmarinkvistar i mortel och blanda sedan med salt och socker. Strö blandningen över båda sidor av fisken. Tillsätt eventuellt dillkvistar. Lägg ihop filéerna med insidorna mot varandra, har du bara en - vik den dubbel. Svep in ordentligt i plastfolie.

Placera en lätt tyngd ovanpå och lägg fiskpaketet i ett djupt fat eller liknande (fisken vätskar sig) och ställ in i kylen i ett-två dygn. Vänd fisken ett par gånger under tiden.

Skrapa av saltet, skär upp i tunna skivor och servera till exempel som förrätt. Gärna med knäckebröd och enbärssnaps.

Mer läsning

Annons