Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friterad strömming med honungssenapssås

Syrat - så heter kort och gott hyllningen till den unika nordiska syrligheten.

Annons
Sugen på något syrligt?

Recepten baserar sig på ättika och hämtar inspiration från både Sverige och våra grannländer. Vi fick låna ett av recepten.

Friterad strömming med honungssenapssås

För 4 personer

500 g strömming, hela med ryggbenet kvar

Marinad:

4 äggulor

4 msk svensk senap, söt

2 msk dijonsenap

1 msk ättikssprit (12 %)

1 tsk salt

2 vitlöksklyftor

4 dl rågmjöl

4 dl ströbröd

1 l friteringsolja

Honungssenapssås:

1 dl honung

1 tsk dijonsenap

1 dl matolja

1 msk ättikssprit

Skär bort huvudet på strömmingen, snitta buken, skölj rent och dra bort ryggbenet.

Marinad: Blanda ingredienserna till marinaden och pressa i vitlöken. Låt strömmingarna ligga i marinaden 6-8 timmar.

Ta upp fisken och vänd den först i rågmjöl och därefter i ströbröd. Hetta upp oljan. Prova gärna temperaturen med en bit vitt bröd, som ska bli gyllene på någon minut då oljan är lagom varm. Fritera fisken några minuter. Vänd den någon gång under tiden i oljan.

Honungssenapssås: Blanda honung och senap i en skål och häll i oljan droppvis under vispning. Smaka av med ättikssprit, salt och nymald svartpeppar.

Servera strömmingen med såsen, några citronklyftor och gärna ett gott bröd till. Potatismos med lite dill i är också gott till.

Bildtext: Strömming med nya smaker.

Mer läsning

Annons