Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratinerad hummer på franskt vis

Annons
I hummer på franskt vis blandas hummerköttet med hollandaisesås, grädde och konjak.

För 4 personer

2 kokta humrar, ca 500 g styck

1 msk smör

1 msk vetemjöl

1 dl torrt vitt vin

2 dl grädde

1 tsk ljus, fransk senap

1/2 tärning fiskbuljong

2 msk konjak (kan uteslutas)

5 msk riven ost (gratängost)

1 dl hollandaisesås

salt och peppar

vitt bröd

olika sorters salladsblad

citron

1. Klyv humrarna på längden. Plocka bort tarm och magsäck som sitter bakom ögonen. Lossa och knäck klorna med nötknäppare. Plocka bort allt kött ur klor och stjärt samt hummersmöret ur skölden. Skär köttet i bitar. Rengör skalen så att de kan användas att servera hummern ur.

2. Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med vitt vin och grädde. Låt koka ihop till en ganska tjock stuvning. Smaksätt med senap, en halv tärning fiskbuljong och konjak om man vill. Avsluta med riven ost som får smälta ner i såsen.

3. Dra kastrullen från spisen. Efter en stund, när såsen inte är direkt kokhet, tillsätts hollandaisesåsen. Smaka av med salt och peppar. Rör till sist ner hummerbitarna och hummersmöret. Så här långt kan rätten förberedas och förvaras i kylskåp.

4. Lägg de tomma och rengjorda hummerskalen på en bädd av grovsalt på ett ugnssäkert fat. Fyll skalen med stuvning. Gratinera i 225 graders ugn cirka 10-12 minuter eller tills fyllningen fått fin färg. Lyft över på tallrikar dekorerade med olika sorters sallad och citron. Bjud rostat bröd till.

Mer läsning

Annons