Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grillad lax med rostad mandel och spansk vitlöksås

Annons

4 portioner

4 fjärilskotletter av lax à 175 g

1 tsk mald spiskummin

salt och nymald svartpeppar

Spansk vitlökssås

1 burk cannellinibönor, noggrant

avsköljda

4 salladslökar, tunt skivade

1 ask cocktailtomater, delade

salt

2 msk jungfruolivolja

1 ½ dl hackad och rostad sötmandel

Börja med att bereda spansk vitlökssås och ställ den åt sidan. Rosta och hacka även sötmandeln och ställ åt sidan.

Krydda laxkotletterna med spiskummin, salt och svartpeppar och lägg dem åt sidan.

Låt kolen brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäm av värmen som ska vara mycket stark.

Blanda bönor, lök, tomater med olivoljan i en liten kastrull och värm på grillen eller spisen. Smaka av med salt. Grilla samtidigt laxkotletterna 2- 3 minuter på varje sida över direkt glödvärme.

Servering: Lägg upp kotletterna på en bädd av den varme bönsalladen. Ringla på vitlökssås och strö på hackad sötmandel.

Spansk vitlökssås

Såsen som alla vitlöksälskare vill ha till lamm-,

fläsk- och nötkött samt kyckling och grönsaker.

4 portioner

2 ½ dl brödtärningar (av dags-

gammalt vitt bröd)

3 vitlöksklyftor

2 msk sherry- eller rödvinsvinäger

1 dl jungfruolivolja

½ tsk pimentón de la Vera

salt

Mixa ingredienserna i en matberedare med vass kniv eller med en stavmixer till slät konsistens.

Förvara i kylskåp tills det är dags att servera.

Mer läsning

Annons