Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grillad lax med varm senapssås

Annons

4 portioner

600 g färsk lax

salt och vitpeppar

1-2 msk rapsolja

Till såsen:

1 1/2 msk smör

1 1/2 msk vetemjöl

1 finhackad schalottenlök

2 1/2 dl fiskbuljong från tärning eller fond (vätskan kan vara vitt vin och vatten eller bara vatten)

1 dl grädde

2 msk ljus senap

1 äggula

salt och peppar

Till servering:

blandade grönsaker som sparris, sockerärter, broccolibitar och morot i skivor

kokt eller pressad potatis

citron

Ta bort skinnet från laxfilén och skär ut fyra portionsbitar. Pensla bitarna med rapsolja och krydda med salt och vitpeppar.

Koka upp vatten och vin alternativt bara vatten till fiskbuljongen. Tillsätt buljongpulver eller fond och koka upp. Varm vätska vid kokning av sås med bottenredning minskar risken för mjölklumpar i såsen.

Fräs smör, mjöl och finhackad schalottenlök i kastrull. Vispa ner buljongen och låt såsen koka upp för att sedan sjuda fem minuter.

Grilla laxen över fin glöd alternativt stek med en minimal smörklick i vanlig stekpanna. Värm grönsakerna.

Blanda grädde, senap och äggula. Rör ner blandningen i såsen i sista stund. Dra kastrullen från värmen. Såsen får inte koka efter det smakblandningen tillsatts.

Lägg upp grönsakerna på tallrikar, placera den grillade laxen ovanpå och ringla sås runt. Garnera med salladsgrönsaker och citron. Servera kokt eller pressad potatis till.

Mer läsning

Annons