Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemgravad lax

Det här receptet förutsätter att laxen fryses efter gravning. Ska laxen serveras direkt efter gravning bör den frysas rå i minst 3 dygn innan gravningen.

Annons

För 4-6 personer

1 kg färsk laxfilé med skinnet kvar (välj en jämnbred bit från mitten eller främre delen av laxfilén)

2 tsk grovkrossad vitpeppar

2 msk salt

4 msk strösocker

rikligt med dill

1. Blanda krossad vitpeppar med salt och socker. Dela laxen i två lika stora delar. Lägg ena sidan av laxen på arbetsbänken med skinnsidan nedåt. Strö över 2 matskedar av kryddblandningen och täck fisken med dill. Strö över ytterligare 2 matskedar kryddblandning och lägg på den andra laxsidan med skinnsidan uppåt. Resterande kryddor strös på utsidan av fisken. Lägg fisken i en plastpåse tillsammans med mer dill och placera plastpåsen på ett fat. Allt ställs in i kylskåp. Morgon och kväll vänds paketet i sin helhet. Tyngd på paketet ger fast fisk, utan tyngd blir fisken saftigare.

2. Efter två dygn läggs laxen in i frysen. För säkerhets skull bör den vara fryst minst 3 dygn innan servering. Ta bort alla kryddor och skär upp fisken. Tips! En inte helt tinad lax är lättare att skära lövtunna skivor av. Väl skivad tinar den på några minuter. Bjud färsk dill och hovmästarsås till. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons