Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hummer Thermidor

Annons
Hummer Thermidor har fått sitt namn efter elfte månaden i den kalender som upprättades efter franska revolutionen.

För 4 personer

2 kokta humrar, ca 500 g styck

Till såsen:

1 gul lök

1 liten morot

2 tomater

1 msk olivolja

1 msk tomatbaserad chilisås

1 msk ljus fransk senap

3 msk konjak

1 dl torrt vitt vin

1 msk vitvinsvinäger

2 dl grädde

1 tsk torkad dragon

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

100 g färska champinjoner

salt och vitpeppar

2 msk färskriven parmesanost

4 skivor vitt bröd

1 1/2 msk olivolja

1. Klyv humrarna på längden. Plocka bort magsäcken som sitter längst fram i varje skalhalva. Plocka ut och spara allt kött inklusive det grågröna hummersmöret. Knäck klorna och ta hand om köttet. Rengör skalen.

2. Skala och finhacka löken. Skala och skär moroten i mycket små tärningar. Flå tomaterna, ta bort kärnhusen och hacka tomatköttet fint. Fräs grönsakerna med olivolja i en kastrull. Klicka i tomatbaserad chilisås och fransk senap. Späd med konjak, vitt vin och vinäger och låt blandningen sjuda samman någon minut på inte alltför stark värme. Tillsätt grädde och finhackad färsk dragon. Red av med lite majsstärkelse löst i vatten till en inte alltför tjock stuvning som sedan får sjuda mycket sakta i 10 minuter.

3. Skiva champinjonerna fint och stek dem lätt i olivolja. Blanda svamp och hummerkött i stuvningen. Smaka av med salt och peppar. Så här långt kan rätten förberedas.

4. Fördela stuvningen i hummerskalen. Strö över färskriven parmesanost och gratinera hummerhalvorna 7-10 minuter i 250 graders ugn.

Vänd skivat vitt bröd i olivolja och rosta skivorna i ugn (tillsammans med hummern) eller i panna.

Servera hummern med salladsgrönsaker och ugnsstekt bröd. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons