Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanssons Lidingölax

Annons

8 portioner

Här är laxen i princip rå, som en smakrik sashimi. Fantastiskt gott. Men laxen måste vara pinfärsk och av högsta kvalité. Be fiskhandlaren skära bort skinn och slaksidor.

1 kg färsk skinnfri laxfilé, slaksidan bortskuren

2 msk olivolja

4 msk dijonsenap

cirka 5 cm färsk ingefära

1 knippe salladslök

1/2 dl japansk soja

3 msk söt soja (ketjap manis, finns i asiatiska hyllan)

2 msk sesamfrön

Putsa bort alla mörka partier på laxen och rester av skinnet. Skär bort slaksidan (långsidorna) om inte fiskhandlaren redan har gjort det.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Halstra laxen i cirka tio sekunder på varje sida. Det ska vara riktigt hett och gå riktigt fort! Lägg upp den på ett smörpapper. Bred på dijonsenap på båda sidorna. Skala och finhacka ingefäran, strimla det gröna på salladslöken och strö på båda sidorna så att det täcker (hacka mer om det inte räcker). Packa in i plastfolie och lägg i kylen i 5-6 timmar.

Blanda sojasorterna. Rosta sesamfrön i torr stekpanna tills de börjar dofta och få lite färg. Häll fröna i såsen.

Skär upp laxen i en halv centimeter tjocka skivor. Servera med sojasåsen och potatisen här intill.

Mer läsning

Annons