Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juristens hummer

Annons

För 2 personer

1 kokt hummer, ca 500 g

50 g smör

4 cl irländsk whiskey

1 1/2 dl grädde

1 tsk fransk senap

1 citron

salt och svartpeppar

1. Klyv hummern på längden. Var försiktig så skalet inte trasas sönder. Ta bort köttet i stjärten och avlägsna tarmen. Knäck klorna och plocka ut köttet. Dela köttet i bitar och rengör skalen.

2. Hetta upp en panna, gärna en låg och vid kastrull. Lägg i smör och fräs hummerköttet mycket hastigt, högst 10-15 sekunder. Slå på whiskey och tänd på. Håll undan för spisfläkt och hår. Om flambering känns fel kan man antingen hoppa över allt vad sprit heter eller också bara tillsätta den och gå vidare i receptet.

3. När lågorna slocknat tippas allt upp i en sil med en skål under. Häll tillbaka fettet i pannan och låt det koka upp. Tillsätt 1 1/2 deciliter grädde, 1 tesked fransk senap och 1 tsk pressad citronsaft. Koka upp och låt sjuda ihop till en stuvning. Smaka av med salt och svartpeppar i sista stund. Så här långt kan rätten förberedas.

4. Lägg tillbaka hummerköttet i såsen och fördela allt i skalen. Serveras direkt med rostat bröd och några krispiga salladsblad.

Mer läsning

Annons