Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lax- och Belugalinsaladåber

Annons

4 portioner

250 g kallrökt lax

1 1/2 dl svarta Belugalinser

3 dl vatten

2 lagerblad

1 kvist rosmarin

3 salladslökar eller det vita från purjolök

4 blad gelatin

1 dl torrt vitt vin

2 dl vatten

1/3 fiskbuljongtärning

Att äta till:

2 dl crème fraiche

1 rödlök

röd stenbitsrom

citron

mynta

Gör så här:

1. Skölj och koka Belugalinserna 30 minuter under lock i lättsaltat vatten smaksatt med lagerblad och hel rosmarinkvist. Lyft upp lagerblad och rosmarinkvist och låt bönorna svalna i den vätska som finns kvar.

2. Koka upp vin och vatten med en bit fiskbuljongtärning. Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten.

3. Lägg 1-2 matskedar Belugalinser i cocotteformar alternativt andra portionsformar. Skär laxen i tunna skivor och strimla salladslökarna. Varva lax och salladslök ovanpå linserna.

4. Krama ur gelatinbladen och släpp ner dem i den ännu fingervarma vin- och fiskbuljongen. När gelatinet löst sig fördelas vätskan i formarna. Plasta och ställ kallt minst 3 timmar.

5. Lossa kanterna med vass kniv och värm undersidan mot spisplatta eller i hett vatten. Stjälp upp aladåberna direkt på den tallrik de ska serveras.

6. Komplettera med citron, crème fraiche, finhackad rödlök samt stenbitsrom på toppen. Garnera med myntakvistar strax före servering.

Mer läsning

Annons