Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxfärsqueneller med bladspenat

Annons

4 portioner

400 g benfri laxfilé

1 tsk salt

2 äggvitor

1 1/2 dl grädde

1/2 krm cayennepeppar

Till saffranssåsen:

2 msk smör

1/2 färsk fänkål

1 liten gul lök

1 pkt saffran, 0,5 g

1 dl torrt vitt vin

3 dl vatten

1 1/2 msk konc. fiskfond

1 dl grädde

maizena till redning

salt och vitpeppar

Till servering:

1 paket bladspenat, ca 200 g

1/2 msk smör

dill

Kör lax och salt till fin färs i matberedaren. Tillsätt äggvitorna och fortsätt köra till färsen blir slät.

Häll upp smeten i kall bunke och rör i grädden i omgångar. Avsluta med cayennepeppar. Ställ fiskfärsen kallt en stund.

Finhacka färsk fänkål och gul lök. Fräs hacket med smör i kastrull. Pudra över saffran och låt kryddan fräsa med någon minut.

Späd med torrt vitt vin, vatten och grädde. Tillsätt fiskfond, koka upp och red av med maizena. Sjud såsen 5 minuter. Salta, peppra och sila såsen.

Koka upp 2 liter vatten och 2 1/2 msk salt. Forma åtta fiskqueneller av färsen. Lägg quenellerna i en ugnssäker form. Slå på det heta vattnet och täck formen med folie. Sätt in och ugnskoka i 175 grader cirka 20 minuter.

Fräs ett litet paket bladspenat med smör i kastrull på låg värme. Salta och peppra lätt. Fördela bladspenaten på fyra tallrikar. Toppa med ett par laxqueneller, slå sås över och toppa med dill. Serveras med ris.

Mer läsning

Annons