Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lutfisk med vitsås

Annons

För 4 personer

1 1/2 kg lutfisk

1 msk salt

Till såsen:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

4 dl mjölk

1 dl grädde

salt och vitpeppar

Att äta till:

kokt potatis

ärtor

1. Lägg alltid lutfisk i kallt vatten minst 1 timme, men helst över natten. Byt gärna vattnet en eller ett par gånger, allt för att få en fastare fisk.

2. Lägg lutfisken med det som varit skinnsidan nedåt i en rostfri eller keramisk form med höga kanter. Strö över salt och täck noga med ugnsfolie. Ugnskoka 45 minuter i 200 graders ugn. Slå av vattnet som bildats i formen så fort fisken är klar.

3. Koka upp gräddmjölken. Fräs samman smör och vetemjöl i en annan kastrull. Späd med het gräddmjölk till en slät sås som får sjuda 5 minuter utan lock.

4. Smaka av med salt och kryddpeppar. Servera såsen till lutfisk och glöm inte nymald kryddpeppar och ärtor. Skånsk senap och stekt fläsk är tillbehör som en och annan inte kan klara sig utan.

Mer läsning

Annons