Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matjessillpaj med Västerbotten, rödlök och dill

Annons

4 portioner

När matjessillen blir varm får den en härligt mild smak.

1 1/2 dl vetemjöl

2 dl fullkornsvetemjöl

1/2 tsk salt

2 tsk dillfrön

125 g kylskåpskallt smör

2-3 msk iskallt vatten

2 stora rödlökar eller 3 små

olivolja

1/2 citron

2 dl matlagningsgrädde

3 ägg

1 burk matjessill, 200 g

1 rejäl knippa dill

riven muskot

nymalen svartpeppar

2 dl riven Västerbottenost

eventuellt lite gräslök

Börja med pajdegen. Blanda mjölsorterna med salt och stötta dillfrön. Hacka och finfördela smöret i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen i en halvtimme.

Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform. Förgrädda i 200 grader i 10 minuter. Låt svalna.

Skala och skiva rödlöken tunt. Hetta upp lite olivolja och smör och stek den riktigt mjuk på låg värme. Pressa över citronsaften.

Vispa ihop grädde och ägg. Grovhacka sillen och blanda ner tillsammans med hackad dill och riven muskot. Smaksätt med nymalen svartpeppar och tillsätt osten.

Täck pajskalet med rödlök. Häll på äggsmeten. Grädda mitt i ugnen i cirka 30-40 minuter eller tills fyllningen stannat. Låt svalna något och strö eventuellt över strimlad gräslök inför serveringen.

Kan ätas både kall och ljummen.

Mer läsning

Annons