Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moqueco

(Brasiliansk fiskgryta)4 portioner, 45 minEn av Brasiliens nationalrätter som finns i hur många olika versioner som helst. Snåla inte med saltet!

Annons

3 vitlöksklyftor, finhackade

4 msk citron- eller limesaft

salt (cirka 1 msk sammanlagt)

nymalen svartpeppar

olivolja

1 gul lök, finhackad

2 paprikor (gärna olika färger)

1 msk paprikapulver

2 tsk spiskummin

1 nypa chiliflakes

4 tomater, tärnade

1 knippa salladslök, strimlade (ta med det gröna)

1 kruka koriander, grovhackad

1 burk kokosmjölk (à 400 g)

ev. räkor

ev. 1 nypa socker

cirka 600 g fast fiskfilé, t ex lax, i bitar

Lägg fisken i en bunke. Tillsätt vitlök, lime eller citron, salt och peppar. Snåla inte med saltet! Blanda försiktigt med händerna och ställ i kylen medan du gör resten.

Hetta upp olja i en gryta. Tillsätt gul lök och låt steka tills den mjuknat. Tillsätt paprika och paprikapulver, spiskummin och chiliflakes. Salta generöst och peppra. Fräs tills paprikan börjar mjukna. Tillsätt tomater och salladslök.

Låt koka i 5 min. Rör ner koriandern.

Ta upp hälften av grönsakerna med en hålslev och lägg åt sidan. Platta till resten så att det blir som en bädd för fisken att ligga på. Fördela fisken ovanpå. Lägg tillbaka grönsakerna och häll på kokosmjölk. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda sakta i 10-15 min tills fisken är klar. Lägg eventuellt i en näve räkor. Smaka av med salt och lime eller citron och kanske lite socker.

Garnera med extra koriander och lime. Servera med lökris.

Mer läsning

Annons