Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örtbakad skrubbskädda med plommontomatsås

Annons

4 portioner

Skrubbskädda är ett finare ord för flundra och ett alternativ till hälleflundra, piggvar och sjötunga.

800 g filéer av skrubbskädda (flundra)

1 1/2 dl färska örter, tex basilika, salvia, bladpersilja, dill, timjan

3 vitlöksklyftor

1/2 dl olivolja

4 skivor vitt bröd utan kanter

salt

peppar

10 plommontomater, gärna blandade färger

2 bananschalottenlökar eller 4 vanliga, finhackade

smör

olivolja

1 tsk tomatpuré

1 dl vitt vin

2 dl fiskbuljong

färsk timjan

25 g smör

1 tsk socker

svarta oliver

Mixa örter, en vitlöksklyfta och olivolja. Tillsätt brödet och kör lite till. Salta och peppra fisken. Bred på örtsmeten och baka fisken i 180 grader i 10 minuter. Låt vila.

Skålla och kärna ur tomaterna. Spara kärnorna och saften och tärna köttet. Fräs schalottenlök och två skivade vitlöksklyftor i lite smör och olivolja utan att det tar färg. Tillsätt tomatkärnorna och saften, vin, fiskbuljong och några timjankvistar. Koka i 10 minuter. Sila såsen, vispa i smöret och tillsätt tomattärningarna (tomatköttet). Låt såsen bli genomvarm och smaka av med socker, salt och peppar.

Kör fisken under grillelementet i ugnen på 250 grader i 2 minuter. Lägg upp på tallrikar och skeda över sås och tomater.

Dekorera med färska örter och svarta oliver. Servera till kokt eller pressad potatis.

Mer läsning

Annons