Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påskpaj med kallrökt lax samt ört- och romdressing

Annons

6 portioner

Till pajdegen:

3 dl vetemjöl

150 g smör

1 krm salt

2 msk kallt vatten

Till fyllningen:

400 g broccoli

300 g rökt lax

1 1/2 dl grädde

1 1/2 dl mjölk

1 1/2 dl riven ost

3 ägg

2 msk hackad dill

2 msk hackad gräslök

peppar

Till dressingen:

4 dl crème fraiche

2 dl majonnäs

3 msk hackad dill

3 msk hackad persilja

3 msk hackad gräslök

50 g röd stenbitsrom

salt och peppar

1. Skär kylskåpskallt smör i tärningar. Mät upp mjöl i matberedaren, lägg i smör och salt. Kör några sekunder till dess mjöl och smör bildat en grynig massa. Slå i vatten och kör ihop till deg, men inte mer.

Lägg i plastpåse och låt vila i kylskåp minst 30 minuter.

2. Skär broccolin i bitar. Fryst råvara kan användas direkt. Färsk ges ett snabbt uppkok i lättsaltat vatten. Skär laxen i små bitar. Kavla ut degen och täck en pajform. Förgrädda det tomma skalet i 200 graders ugn i 10 minuter.

3. Fördela avrunnen broccoli i skalet och fördela laxbitarna över. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och riven ost. Smaka av med peppar, salt finns så det räcker i lax och ost. Slå blandningen i pajen. Grädda 35 minuter mitt i 200 grader varm ugn.

4. Rör samman crème fraiche och majonnäs. Blanda ner hackad dill, persilja och gräslök. Avsluta med stenbitsrom, salt och peppar.

Mer läsning

Annons