Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pasta med sardeller, chili och vitlök

4 portioner, 20 minuter
Världens enklaste pastarätt, men kanske också en av de godaste för oss sardellfrälsta. Smaken kan förstärkas av asiatisk fisksås, även om det känns en smula oheligt.

Annons

4 msk olivolja

2-5 vitlöksklyftor, tunt skivade

2 skivor dagsgammalt vitt bröd

1 knippa bladpersilja, grovhackad

400 g pasta

1 nypa chiliflakes

1 tsk torkad oregano

eventuellt 1-2 msk fisksås

1 citron, skalet

nymalen svartpeppar

5-12 sardellfiléer (reglera efter hur mycket smak du vill ha)

Hetta upp olivoljan i en stekpanna på medelvärme.

Stek vitlöken sakta tills den blir genomskinlig. Tillsätt sardeller (ta gärna med lite av oljan de ligger i), persilja (spara lite till garnering) chiliflakes och oregano mot slutet. Mosa sardellerna med en träslev så att de smälter.

Slit brödet i småbitar och låt steka med försiktigt tills de får färg. Plocka upp brödbitarna och ställ åt sidan.

Koka pastan enligt anvisningarna tills den nästan är al dente. Låt rinna av men spara cirka 3 dl av kokvattnet.

Häll ned 2 dl kokvatten i stekpannan med sardellerna och låt det koka ihop lite grand. Tillsätt den kokta pastan, riv över citronskal och peppra. Veva runt ordentligt och så att allt blandas och blir varmt. Tillsätt mer kokvatten om det verkar för torrt. Smaka eventuellt av med fisksås.

Fördela i skålar eller på tallrikar, strö över brödsmulorna och garnera med persilja. (TT)

Mer läsning

Annons