Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provencalsk laxtartar med löjrom

Himmelskt gott. Ju finare lax desto bättre resultat. Hittar du Salmalax är du påskens vinnare!

Annons
Gör en laxtartar - fiskens motsvarighet till råbiff. Mycket smak för liten insats.

(4 portioner, 2 1/2 timme)

5 cornichons

2 msk kapris

1 knippa dill

1/2 kruka körvel

1 knippa bladpersilja

1 dl god olivolja

1 citron

cirka 500 g fin skinn- och benfri laxfilé, gärna Salmalax (svårt att hitta, tyvärr)

1 äggula

2 tsk fransk senap

salt

nymalen svart- eller vitpeppar

Till garnering:

80 g löjrom (eller sikrom)

dill

1 citron

3 sardellfiléer

Finhacka sardellerna och mosa dem med en gaffel. Hacka cornichons, kapris, dill, körvel och persilja. Lägg alltsammans i en bunke. Häll på olivolja, riv ner lite citronskal och blanda väl. Skiva laxen tunt och vänd om så att den täcks av blandningen. Låt stå i kylen i 2 timmar.

Tag upp laxen och tärna smått. Spara marinaden.

Vispa ihop äggula och senap. Tillsätt cirka 1 msk citronsaft, lite i taget medan du vispar. Häll sedan i marinaden lite i taget under vispning. Blanda ner laxtärningarna. Smaka av med salt och peppar, och kanske lite extra citronsaft.

Forma till fyra små puckar. Toppa med löjrom. Garnera med dill och citron. Peppra lite extra över.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons