Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökt lax med pepprig röstipotatis

Annons

4 portioner

Rökt lax är världens mest tacksamma smaksättare. Passar utmärkt till röstipotatis.

100 g gravlax eller rökt lax

2 ägg

3 msk vetemjöl

1/2 knippa gräslök

1/2 msk hela svartpepparkorn

1/2 msk rosépeppar

1/2 msk torkad grönpeppar

2 msk färskriven parmesan

500 g potatis

flingsalt

olivolja

smör

crème fraiche

1 liten rödlök

1 burk svart kaviar

1 citron

1 knippa dill

Vispa ägg och mjöl så att det blir slätt utan några klumpar. Strimla gräslök och häll i. Stöt pepparkornen i en mortel och tillsätt till smeten tillsammans med osten.

Skala och riv potatisen på den grövsta sidan på rivjärnet. Packa in potatisen i en ren handduk och vrid ur så mycket vätska som möjligt. Salta och blanda med äggsmeten.

Hetta upp lika delar smör och olivolja i en stekpanna på medelstark värme. Lägg i några skedar av smeten i taget, platta ut till en kaka. Stek gyllene och frasig på båda sidor. Låt rinna av på hushållspapper och täck kakorna med aluminiumfolie så att de håller värmen medan du gräddar färdigt resten. Tillsätt nytt matfett när det behövs.

Fördela 2-3 röstikakor per tallrik. Skär laxen i breda strimlor, skala och finhacka rödlöken. Toppa med lax, lök, crème fraiche och svart kaviar. Dekorera med citronskivor och dill.

Mer läsning

Annons