Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saltgrillade havskräftor med pernod- och örtsmör

4 portioner, 15 min
En förrätt bestående av grillade havskräftor kan bara inte vara fel. Här får de lite anisbetonat sällskap av fänkål, dragon och Pernod. Mums!

Annons

grovt salt (cirka 1/2 kilo)

1 fänkålsstånd

100 g rumsvarmt smör

1 knippa bladpersilja

1 kruka koriander

1/2 kruka färsk dragon

2-3 vitlöksklyftor, rivna

1 tsk ljust muscovadosocker (kan uteslutas)

2 msk Pernod

1 citron, skal och lite saft

1 röd chili, finhackad

1 tsk fänkålsfrön

flingsalt

8 havskräftor

Dela havskräftorna på längden. Ta bort tarmen och magsäcken som finns alldeles bakom ögat, allt annat skall vara kvar i skalen. Knäck klorna lätt med nötknäppare.

Lägg upp dem på en bädd av grovt salt i en långpanna eller form som tål stark värme. Skiva fänkålen så tunt du kan. Fördela ovanpå och runtom kräftorna.

Mixa smör, persilja, koriander, dragon, vitlök, muscovadosocker, Pernod, skal och lite saft av citronen. Blanda ned chili och fänkålsfrön. Smaka av med salt.

Klicka på smöret på kräftköttets snittyta.

Ställ hela formen på het grill och grilla kräftorna i 2-3 minuter. Köttet skall precis stelna och vitna men behöver inte få någon direkt grillyta, då kan det bli segt. Är kräftorna förkokta behöver de förmodligen ännu kortare tid.

Servera genast de varma havskräftorna med den ljumna fänkålen, gärna med en bit bröd att suga upp det smarriga smöret. (TT)

Mer läsning

Annons