Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sesamgös med ingefära och chili

Annons

En ball korsning mellan Asien och Sverige. Snyggt blir det också!

1 hel fjällad gös på cirka 1 1/2 kg

olivolja

salt

cirka 2 dl sesamfrön

3-5 cm färsk ingefära

1-2 röda chilifrukter

3 vitlöksklyftor

2 msk japansk soja

2 msk sesamolja

2 tsk risvinsvinäger

1 knippe salladslök

färsk koriander

1-2 lime

Be att få fisken urtagen och fjällad. Skär diagonala snitt på båda sidor om fisken. Gnid in den med olivolja. Strö över lite salt och rikligt med sesamfrön runtom. Se till att fröna även hamnar inuti snitten.

Lägg fisken på en oljad långpanna. Ställ in i ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter.

Skala under tiden ingefäran och hacka fint. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och hacka vitlöken. Fräs alltsammans mjukt i lite olivolja i en kastrull. Slå sedan på soja, sesamolja och vinäger. Smaka av.

Strimla salladslöken grovt på diagonalen. Hacka koriandern lite slarvigt. Skär lime i skivor.

Ta ut fisken ur ugnen när den fått fin färg och fiskköttet är vitt. Häll över dressingen och strö över salladslök och koriander. Dekorera med limeskivor.

Servera genast, gärna med jasminris.

Mer läsning

Annons