Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sesamlax med fetagratinerade rotsaker

Annons

4 portioner

En rätt skapad på befallning av min matmedvetna dotter. Och gott blev det!

4 laxfiléer (helst färska)

1-2 limefrukter

5 cm färsk ingefära

2 vitlöksklyftor

1-2 msk japansk soja

1 msk sesamolja

2 msk sesamfrön

3 morötter

3 persiljerötter

3 palsternackor

1 litet huvud rotselleri

några kvistar färsk rosmarin

olivolja

1 dl torrt vitt vin

2 msk sweet chilisås

150 g fetaost

Tvätta limen och riv skalet. Skala och riv ingefära och vitlök. Blanda limeskal, ingefära och vitlök och gnid in laxbitarna med blandningen. Droppa över limesaft, lite soja och sesamolja. Strö över sesamfrön och låt laxen marineras medan du fixar resten.

Skala alla rotsaker och skär dem i tärningar. Lägg dem i en långpanna tillsammans med några rosmarinkvistar. Ringla över lite olivolja. Blanda vitt vin och sweet chilisås och häll över.

Sätt in i ugnen på 250 grader i 20 minuter. Ta ut formen och smula över fetaosten. Baka i ytterligare 15-20 minuter. Sänk värmen till 150 grader, gör plats för laxbitarna (eller sätt in dem på separat plåt) i cirka 7-10 minuter eller tills fiskköttet precis börjar falla isär.

Servera genast.

Mer läsning

Annons