Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varmrökt lax med peppartäcke

800 g laxfilé med skinnet kvar
1 msk rapsolja
1 msk havssalt
2 tsk torkad rosépeppar
1 påse gult senapsfrö, 35 g
1 msk rapsolja (tillsätts efter rökningen)
Till rökningen:
3-4 torra enkvistar med barr

Annons
Ryktig tillställning. Det bolmar friskt när man röker lax i klotgrillen. Visa hänsyn och rök inte när grannarna kan tänkas bli störda.

För 4 personer

1. Putsa laxfilén fri från ben och hinnor, men låt skinnet sitta kvar. Ta även bort de små benen mitt i filén. Det går lättast med en liten tång.

2. Blanda olja och salt och gnid in köttsidan på fisken. Strö gult senapsfrö och rosépeppar på köttsidan.

3. Tänd grillen och se till att en fin glödbädd bildas. Lägg fisken med skinnsidan nedåt på gallret. Lägg några enkvistar i glöden och lyft gallret med fisken på plats. Lägg på locket. Se till att bottenventilen är helt öppen, och lockventilen öppen till drygt hälften. Rök laxen i cirka 30 minuter. Lägg in några små kvistar på gallret bredvid fisken och lägg genast på locket. Fortsätt att röka laxen ytterligare 20 minuter. Kontrollera med jämna mellanrum att glöden inte slocknat och att värmen inte är för stark så att laxen blir bränd.

Arbetar man med alspån blötläggs det och placeras i dubbla aluminiumformar mitt i glödbädden.

4. Lyft fisken från grillen och ringla över rapsolja. Låt fisken svalna något innan den delas i portioner och serveras med blandad sallad och kokt färskpotatis.

Mer läsning

Annons