Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerbottensostgratinerad sejrygg med brynt smör

Annons

4 portioner, 45 minuter:

16 medelstora potatisar, skalade

salt

300 g normalsaltat smör

2 rödlökar, skalade

1 knippe gräslök

4 hårdkokta ägg

600 g sejrygg, utan skinn

peppar

100 g västerbottensost

gårdagens vita bröd, torkat och grovt rivet

1 knippe dill

Koka potatisen i saltat vatten.

Fräs smöret i en kastrull tills det börjar skumma väldigt mycket och får en nötig doft och gyllenbrun botten, ställ åt sidan. Skumma bort det översta lagret.

Finhacka rödlök, gräslök och äggen, blanda alltsammans. Skär sejen i fyra lika stora bitar och krydda med salt och peppar.

Stek fisken i smör tills den är gyllenbrun på båda sidorna, lägg den sedan i en form med en liten bit smör på och baka i en 100 grader varm ugn tills innertemperaturen är 45 grader. Ta ut och låt stå och vila, höj värmen till 200 grader.

Fördela äggblandningen över sejbitarna, riv över västerbotten fint och strö över det grovt rivna torkade brödet. Sätt in i ugnen för att få lite gyllenbrun färg, cirka 4 minuter.

Servering: Lägg sejbiten mitt på tallriken, rippla det brynta smöret runtom och servera potatisen vid sidan av med nyplockad dill.

Mer läsning

Annons