Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibimbap

4 portioner, 30 min
En koreansk motsvarighet till pyttipanna. Låt gästerna plocka vad de vill ha och sedan blanda ihop allt på tallriken. De olika inslagen kan se mycket ut på papperet, men alltsammans är väldigt lättlagat, gott och socialt.

Annons

400 g lövbiff, strimlad

1 msk mirin (finns i asiatiska hyllan)

2 vitlöksklyftor, rivna

2 tsk sesamolja

1 msk socker

nymalen svartpeppar

Blanda köttet med övriga ingredienser och låt marinera medan du gör i ordning grönsakerna.

2 msk japansk soja

1/2 gurka

100 g rättika eller morötter

150 g böngroddar

100 g babyspenat

Grönsaker:

1 msk japansk soja

2 vitlöksklyftor, rivna

2 tsk sesamolja

1 msk risvinäger

2 tsk farinsocker

1 röd chili

2 tsk sesamfrön

1 strimlad salladslök

Dressing:

Skiva gurkan tunt med osthyvel. Skala och riv rättikan. Doppa böngroddarna i kokande vatten i 1 min och skölj med kallt vatten. Skölj och torka av spenaten. Låt rinna av.

Blanda samtliga ingredienser till dressingen och häll lite över varje sorts grönsaker. Gör mer dressing om det inte räcker. Blanda väl.

Kan ersättas med färdig bipbimbap-sås om du hittar det.

Koreansk chilisås:

1 vitlöksklyfta, riven

1 tsk risvinäger

1 tsk farinsocker

1 tsk sesamolja

Rör ihop till en slät sås. Servera vid sidan om.

2 msk asiatisk chilipasta, t ex gochujang, finns i asiatiska butiker

rundkornigt ris, typ sushiris

ev kimchi (finns i asiatiska butiker eller välsorterade livsmedelaffärer)

4 ägg

Tillagning: Stek lövbiffen hastigt i wok eller stekpanna. Stek äggen lätt i olja.

Servera ris i djupa skålar eller tallrikar och låt var och en ta kött, grönsaker och eventuellt kimchi. Toppa med ägg och servera med chilisåsen vid sidan om. Var och en blandar ihop allt i sin egen skål eller tallrik.

Mer läsning

Annons